Aliments ultraprocessats i càries dentals: un perill quotidià per a tota la família

Índice de contenidos

Què són els aliments ultraprocessats?

Els aliments ultraprocessats són productes industrials que han passat per diversos processos i contenen ingredients artificials com conservants, colorants, potenciadors de sabor i grans quantitats de sucres afegits. Alguns exemples comuns són:

  • Refrescos i sucs envasats
  • Galetes, pastes i brioixeria industrial
  • Cereals ensucrats
  • Iogurts amb sabors artificials
  • Patates fregides de bossa i snacks salats

Aquest tipus de productes s’han convertit en una part habitual de la dieta de moltes famílies, especialment per la seva comoditat i gust atractiu. Tot i això, tenen un gran impacte negatiu sobre la salut general i, especialment, sobre la salut bucodental.

Per què afavoreixen les càries dentals?

Els aliments ultraprocessats tenen un alt contingut en sucres simples, que alimenten els bacteris de la boca. Aquests bacteris produeixen àcids que ataquen l’esmalt dental i provoquen les càries. A més, molts d’aquests productes:

  • S’enganxen a les dents i romanen durant molt de temps en la boca.
  • Es consumeixen entre hores, donant menys temps a la saliva per neutralitzar els àcids.
  • S’acompanyen d’una higiene bucal deficient, especialment en infants.

L’exposició constant a aquests productes incrementa notablement el risc de càries, tant en nens com en adults.

Com afecta a la salut bucodental de tota la família?

En infants:

  • Més risc de càries primerenques.
  • Associació amb mals hàbits d’higiene oral
  • Adquisició de mals hàbits alimentaris.
  • Dolor, infeccions i necessitat de tractaments odontopediàtrics.

En adolescents:

  • Consums alts de refrescos i snacks durant el dia.
  • Dificultat per mantenir una rutina d’higiene bucal adequada.
  • Impacte en l’estètica dental (taques, desmineralització).

En adults:

  • Increment del risc de patologies com la periodontitis.
  • Agreujament de problemes existents com la sensibilitat o les pèrdues dentals.
  • Impacte negatiu en tractaments com implants o ortodòncies.

Com podem reduir el consum d’aliments ultraprocessats?

Canviar els hàbits alimentaris pot ser més senzill del que sembla. Algunes recomanacions que pots aplicar en el dia a dia:

  • Llegir les etiquetes i evitar productes amb molt sucre afegit.
  • Substituir snacks processats per fruita, fruits secs o entrepans casolans.
  • Cuinar a casa i evitar plats precuinats.
  • Potenciar l’aigua com a beguda principal.
  • Evitar oferir llaminadures com a premi.

Alternatives saludables per a la salut dental

Adoptar una dieta més natural no només ajuda a prevenir problemes dentals i millorar la salut general, sinó que també fomenta hàbits alimentaris positius des de la infància. Aquest canvi d’estil de vida té un efecte multiplicador: redueix la dependència dels aliments ultraprocessats, educa el paladar i promou una relació més conscient amb el menjar. Algunes opcions ideals:

  • Fruita fresca (poma, pera, plàtan, maduixes)
  • Hortalisses cruixents (pastanaga, api, cogombre)
  • Fruits secs naturals (ametlles, nous, avellanes)
  • Formatges curats (estimulen la producció de saliva)
  • Iogurt natural sense sucre

La importància de la prevenció professional

A Garcia Vilà Espai Dental apostem per la prevenció com a eina clau per mantenir una boca sana. A més de cuidar la dieta, és fonamental:

  • Mantenir una bona higiene bucodental (raspatllat, fil dental, colutori si cal).
  • Fer revisions periòdiques, almenys un cop a l’any.
  • Rebre consells personalitzats del nostre equip professional.

T'assessorem, demana cita!